Velden zijn niet correct ingevuld
Header achtergrond
Beelden tegen blauwe lucht
Uitzicht op groen, bergen en meer
Visser aan het meer bij de stad
Koplamp van rode auto close-up

Wat is Microdonia?

Microdonia bestaat uit een groep Nederlandse ondernemers, die na een kennismaking met dit mooie en nog onbekende land, iets van hun eigen onderneming wilden investeren. Het doel is werkgelegenheid. Door middel van verschillende projecten wordt hier vorm aan gegeven. Waar mogelijk worden Noord-Macedonische ondernemers door de leden van Microdonia ondersteund met raad en daad.

Ontstaan van Microdonia

Het idee voor de oprichting van Microdonia is ontstaan tijdens een in 2015 georganiseerde handelsmissie. Twintig Nederlandse ondernemers reisden af naar Noord-Macedonië op initiatief van Natuurgevelsteen BV. Al sinds 2008 is Natuurgevelsteen BV actief in Noord-Macedonië. Het bedrijf brengt Noord-Macedonische natuursteen op de Nederlandse markt, waar dit toegepast wordt als gevelsteen. Door de intensieve samenwerking met de werknemers in de steengroeves, werd al snel duidelijk dat er een sterke behoefte was aan ondersteuning. Veel bedrijven hebben geen mogelijkheid om over (voldoende) (bank)krediet te beschikken. Op de laatste dag van de handelsmissie werd op voordracht van enkele van de deelnemers besloten een pot te vormen voor ondersteuning van het bedrijfsleven en initiatieven in Noord-Macedonië. In korte tijd werd het plan uitgewerkt en tien dagen na de handelsmissie waren alle 20 obligaties á € 5000,- aan de man gebracht. Ondernemers in Noord-Macedonië ontvangen hulp door middel van microkredieten, machines en management ondersteuning. Ruim 20 gezinnen profiteren van deze ondersteuning.

Hieronder vindt u foto's van het eerste bezoek aan Noord-Macedonië in 2015

Handelsreizen

Om het jaar wordt er een reis georganiseerd, waarin de deelnemers op bezoek gaan bij de projecten die lopen. Daarnaast worden er bedrijven bezocht, waaronder zich ook een aantal bevinden met een link met Nederland:

Brouwerij Zlaten Dap ligt in het zuiden van Noord-Macedonië. De trots en vreugde van Prilep, de plaats waar de brouwerij staat. Een hoogwaardig Europees pils met een goudgele kleur. Vandaar de naam Zlaten Dab of Golden Oak. In 1953 groeide de particuliere Prilep-brouwerij uit door investeringen in hightech, waardoor het een van de modernste brouwerijen van de Balkan van dit moment is geworden.

 

 

 

 

 

Anthura MK is een laboratorium, met Nederlandse werknemers, waar vermeerdering van jonge planten plaatsvindt.

 

 

 

 

 

 

 

De wijntraditie in Noord-Macedonië en de regio Tikveš is al eeuwen  oud. Sinds de tijd van het Romeinse Rijk is geschreven dat Macedonië ongelooflijk krachtige wijnen produceert met een geur van het levendige zuiden, de smaak van liedjes en gelach van de mensen die in deze regio wonen. Danovino heeft een nauwe        samenwerking met Tikves en doneert van iedere verkochte fles wijn een deel aan Microdonia. 

 

DIK FAGUS vervaardigt meubelen van hoogstaande kwaliteit uit zorgvuldig geselecteerd hout uit streng gecontroleerde bossen (met ondersteuning van hernieuwbare bronnen en een milieuvriendelijke sfeer). Het bedrijf heeft een klantenrking in Nederland, waaronder KPN en Burger King.

 

 

 

Samenwerking met Nederland

Microdonia heeft een innige samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Noord-Macedonië en is aangesloten bij NLChamber. Dit is de Nederlands-Macedonische Kamer van Koophandel, waar ondernemers die betrekkingen met beide landen hebben, zich kunnen aansluiten. De stichting heeft bijna 50 jaar ervaring in het zakendoen in Noord-Macedonië.